Güzel Sanatlar Fakülteleri Müzik Bölümü giriş sınavları içeriği !
Güzel Sanatlar Fakülteleri'nin müzik bölümü sınavlarına girmeyi düşünüyor ve neyle karşılaşacağınızı bilmiyorsanız lütfen bu yazımızı dikkatle okuyunuz.
Genel olarak bu sınavlar iki aşamadan oluşur.1. aşamada YGS sınavında belirlenen barajı aşmanız gerekecektir, ancak burada" barajı aşayım yeter"düşüncesinde iseniz maalesef yanılıyorsunuz ;burada alacağınız puanlama, genel değerlendirmede sizi kontenjana dahil edebilir veya dışında bırakabilir.Bu yüzden oldukça yüksek bir puan almanızı öneririz.2. aşama olan mülakat aşaması ise farklı bölümlerden oluşur.Bu aşama üniversitesine göre değişkenlik gösterse de genel hatları ile şöyledir,
İŞİTME SINAVI: İşitme sınavı, sıranız geldiğinde tek olarak özel ayrılmış piyanolu bir odada muhtemelen öğretim görevlilerinden oluşan bir komisyon karşısında vereceğiniz sınavdır.Mülakat sınavının en önemli parçasıdır.Burada sizlere tek sesten başlayarak en fazla 4 sese kadar ulaşan bir işitme sınavı yapılarak değerlendirme yapılır.Çoğunlukla "na" hecesi ile bastıkları sesi onlara geri vermenizi isteyeceklerdir.Tek ses ile sordukları birkaç sorudan sonra 2 sese aynı anda basacaklar ve sizden duyduğunuz sesleri kafanızda ayırarak tek tek söylemenizi isteyeceklerdir.Bu işlem 4 sese kadar gidebilir.Bu aşamadan sonra 8 ila 16 ölçü arasında değişen basit bir melodiyi çalıp sizden tekrarlamanızı isteyecekler, basit ritim kalıplarından oluşan soruları ellerinizi vurarak tekrarlamanızı bekleyecekler ve bu aşamanın bitiminde "İstiklal Marşımızı"bellirlenen bir ölçüye kadar okutacaklardır.Marşımızda beklenen, ilk 4 lü aralığı kavrayıp kavrayamadığınızdır ,bu yüzden farklı tonlarda tekrarlayabilirler.
ENSTRUMAN SINAVI: Bu sınavda işitme sınavında olduğu gibi komisyon karşısında yapılır.Daha önceden herhangi bir enstrumanda çalıştığınız eseri icra etmeniz beklenir.Eserin özelliklerine uygun çalımınız ve tekniğinize göre puan alırsınız.
Yukarıda yazmış olduğumuz aşamalar genelde uygulanan sınavlardır bunların haricinde bazı üniversitelerde dikte,solfej veya şan sınavları da yapılabilmektedir.Ancak puan ölçüsünde baktığımızda ağırlığı YGS ve İşitme sınavının aldığını görmekteyiz.Bu sınavlara girmeden bir bilene danışmanızı hatta gerekiyorsa en az 8 ay süre ile işitme dersi almanızı tavsiye ederiz . Daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz www.derinsanatakademisi.com sitemizden bilgi alabilir veya bize ulaşabilirsiniz.Başarılar sizinle olsun...