Yan Flüt’e Başlarken
Enstrümanlar; vurmalı, nefesli, yaylı ve bakır nefesli çalgılar olmak üzere dört gruba ayrılır. Yan Flüt ise nefesli çalgılar arasında yer alan ve enstrümanlar arasında öğrenilmesi zor, fakat bir o kadarda keyifli enstrümanlardan bir tanesidir. Yan Flüt, nefesli bir çalgı olduğundan, genel anlamda şarkı söylemeyi sevenler veya şan eğitimi almış kişiler için tercih edilen bir enstrüman. Yan Flüt’te nefes çok önemlidir. Doğru nefes almayı ve uzunca tutabilmeyi çok iyi bilmeniz gerekiyor. Yan Flüt çalmak istiyorsanız, başlamadan önce üzerinde durmanız gereken iki tane önemli konu var; birincisi doğru nefes alıp vermeyi öğrenmek ve bununla beraber, doğru alıp vermeye başladığınızda, uzun uzun nefesinizi alıp vermek. İkinci konu ise nefesi vücudunuzun doğru yerinden alıp almadığınız.
İnsanlar anne rahmindeyken diyaframdan nefes alıp vermeyi öğreniyor ve doğduktan sonra ise, yine diyaframdan nefes alıp vermeye devam ediyor. Fakat bir süre sonra nefes alıp verme işlemi akciğerlere taşınıyor. Burada önemli olan, asıl nefes alıp verme, yani diyaframı kullanmaya alışmak. Diyaframınızı geliştirdiğiniz takdirde saniyelerce nefes alıp verebilirsiniz. Bu da Yan Flüt çalacak olan bir müzisyen için çok önemlidir. Yan Flüt derslerine başladığınızda, doğru nefes alıp vermeyi öğrendikten sonra, Yan Flüt ile farklı nefes egzersizlerine başlıyorsunuz. Farklı müzisyenler veya müzik eğitmenleri tarafından yazılmış alıştırmalar bulabilirsiniz.
Yan Flüt’ün çok fazla türleri bulunur, fakat size göre en iyi yan flüdü siz veya ders aldığınız öğretmeniniz önerebilir. Birçok müzisyenlerin kullandığı Yan Flüt, ya Almanya’ya ait bir markadır ya da Japonya’ya. Bütün Yan Flüt’ler birbirine benzer, fakat farklılıkları bulunur. Bunu da Yan Flüt’e verilmiş numaralarından öğrenebilirsiniz. Profesyoneller çoğu zaman Yamaha 211 ve 311 numaralı flütlerden başlayarak yükselmeyi tercih ediyorlar. Yan Flüt genellikle gümüş yapımıdır, fakat altın renginde Yan Flüt bulmakta mümkündür. Yan Flüt’te önemli olan öncelikle sesleri çıkarabilmek. Daha sonrasında ise notaları ve tuşları öğrenmek gerekiyor.
Başlangıçta zor gibi görünüyor, fakat flüt ile daha fazla iç içe olduğunuzda, çokta zor olmadığını ve zevkli olduğunu anlayabileceksiniz. Yan Flüt gerçekten mükemmel bir enstrümandır ve birçok kişinin çalmak istediği, fakat cesaret edipte çalamadığı ve çalanları gördükçe de imrendiği bir enstrümandır. Eğer sizde çalmak isterseniz veya çocuğunuzun çalmasını isterseniz, neden denemiyorsunuz? Evinizde müthiş bir flüt sesi duymaya başlayacaksınız. Yan Flüt’ü aldığınızda önce flütü tanıyın, ses çıkarabiliyor musunuz ya da nefes ve ses çalışması yapılması gerekir mi, bir bakın, ondan sonra çalışmalarınıza başlayın. Yan Flüt her zaman özel olarak verilen bir derstir, bu sebeple eğer ders almak isterseniz, özel ders veren müzisyenler bulabilirsiniz. Bizler de Derin Sanat Akademisi olarak Flüt eğitiminde hizmetinizdeyiz...